Scurt istoric
Societatea omenesca pe aceste meleaguri dateaza înca din vremurile îndepartate ale preistoriei ,din perioada epocii bronzului , atestata prin descoperirea în partea de sus a satului a numeroase obiecte de ceramica . Perioada de trecere de la neolitic la epoca bronzului este documentata de un topor de lupta din piatra slefuita , fapt ce confirma existenta vietii umane în cuprinsul satului Budacu de Sus de acum 4000 de ani.Epoca bronzului se caracterizeaza prin descoperirea unor urme de asezari , cimitire , fortificatii , depozite de arme si unelte ( la Ragla s-a gasit o securice de tip transilvanean , cu taisul usor ascutit ce a fost turnat cu multa grija ; la Budacu de Sus s-a gasit o asezare din epoca bronzului descoperita în ultima vreme , care era situata la marginea de sus a actualului sat ).Din prima perioada a fierului dateaza urme ale unei cetati de pamânt cu santuri si valuri de aparare la Dumitrita . În apropierea cetatii de la Dumitrita , situata la nord-est de sat , spre Piemontul Calimanilor , s-au identificat mai multe locuinte semibordeie , datate dintr-o perioada relativ târzie a epocii fierului.
Budacu de Sus "Rîpa Mare" - Ceramica din Epoca Bronzului
Din prima perioada a fierului dateaza urme ale unei cetati de pamânt cu santuri si valuri de aparare la Dumitrita . În apropierea cetatii de la Dumitrita , situata la nord-est de sat , spre Piemontul Calimanilor , s-au identificat mai multe locuinte semibordeie , datate dintr-o perioada relativ târzie a epocii fierului. În apropierea satului s-au gasit urme ale existentei umane din perioada preromana si romana în zona Cetate – dealul din partea nordica dintre localitatile Dumitrita si Budacu de Sus , unde sapaturile arheologice au scos la suprafata ceramica , unelte , monede , podoabe , atât dacice cât si romane . Trebuie mentionat ca prin aceasta zona era granita dintre Dacia Romana si zona dacilor liberi . Perioada pâna la sfârsitul sec. al X-lea , numita si perioada prefeudala se caracterizeaza prin patrunderea popoarelor migratoare ( prezenta slavilor este dovedita de numeroase elemente de toponimie , mai ales hidronime – numele de Budac dat apei si apoi unor localitati – Budacu de Sus ). În primele decenii ale sec. al XIII-lea regii Ungariei colonizeaza la granita de est si de sud a Transilvaniei, sasii si secuii . Acestia au fost asezati si pe latura dreapta a râului Budac , a laturi de populatia româneasca , dobândind privilegii care mereu au fost întarite .Pe Valea Budacului , asezarile devenite sasesti , ocupau terenurile a caror orientare era sudica , pe când cele românesti au fost obligate sa ocupe terenurile pline de tufarisuri , pe care cu greu au reusit sa le dea agriculturii. Prima atestare documentara a satelor componente ale comunei a fost : 1440 –Budacu de Sus relativ târziu , comparativ cu celelalte doua : Ragla -1319 si Dumitrita – 1334 . Prima atestare documentara cu privire la Budacu de sus apare în anul 1440 sub forma de ,, Budak ” sau ,, Budag ”,ca posesiune nobiliara pe teritoriul comitatului Dabâca . În anul 1443 este numit Olahbudak si Walahbudak , adica Budacu românilor sau Budacu Românesc , pentru ca era locuit numai de familii de români . Numele de Budac vine de la termenul de ,, buda ” , care înseamna coliba sau bordei , iar budak înseamna colibas sau locuitor în coliba . Pentru sec. al XVI-lea satul Budacu Românesc este amintit ca localitate unde erau cantonati ostasii condusi de pârcalabul Solomon , ofiter al lui Petru Rares.
Pentru sec . al XVII-lea , la 1643 , primarul Bistritei înstiinta pe nobilii vecini ai orasului ca fiul de voievod din Moldova , Ilias , era gazduit de primarul din Galatii Bistritei , iar un locotenent al sau , Lupul Jitnicerul , era adapostit cu o ceata de soldati în Budacul Românesc si Ragla . Sunt mentionate legaturi permanente între locuitorii de pe Valea Budacului cu Moldova , peste lunga culme a Calimanilor .Viata economica a locuitorilor din aceasta perioada se caracterizeaza prin intensificarea exploatarii feudale , dezvoltarea agriculturii prin marirea suprafetelor agricole si îmbunatatirea uneltelor de munca. Satele Budacu de Sus si Ragla intra în componenta Regimentului II de granita nasaudean în anul 1764. Granicerii erau obligati sa apere hotarele tarii pe timp de pace si sa lupte pe timp de razboi . Din 1771 sediul companiei de la Rusii Munti se muta la Budacu de Sus , de care apartineau satele ragla Sântioana si Mariselu . Granicerii se întretineau singuri cu îmbracaminte , hrana , nu aveau solda , fiind obligati sa efectueze si numeroase activitati edilitare . Pentru întraga perioada , de aproape 9 decenii , granicerii au luat parte la 20 de campanii militare , pe întreg teritoriul Europei . Pe lânga activitatea militara , populatia granicereasca practica agricultura . Cresc suprafetele agricole , fânetele si pasunile . Se practica tot mai mult paduraritul si pasunatul , vânatoarea si pescuitul , albinaritul . Se dezvolta mestesugurile si apar ocupatii noi: dulgheria , tâmplaria , cojocaria , croitoria . Dupa desfintarea regimentelor graniceresti , în ianuarie 1851 , pâna în 1866 aceasta zona ramâne sub dominatia habzburgica . Apoi , trece sub directa dominatie maghiara pâna ,la 1918 , când România se constituie ca stat national unitar format din toate provinciile românesti . În timpul Primului Razboi Mondial , când frontul de rasarit ajunsese pe crestele Calimanilor , satul Budacu de Sus a fost cantonamentul unui regiment de vânatori , precum si plasamentul unui numar mare de prizonieri rusi . La Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia , din Budac au fost trimisi George Marginean , seful garzii nationale si Mihail Turcu , noul primar . Ulterior , locuitorii satului si-au format o cooperativa de consum , a carei activitate s-a desfasurat în bune conditii pâna în 1929. Aplicarea odiosului Dictat de la Viena a determinat nemultumiri în rândul populatiei , aceasta fiind pusa în situatia de a-si parasi locuintele , refugiindu-se în munti sau trecând în Moldova.
În timpul celui de al Doilea Razboi Mondial foarte multi oameni din zona au fost plecati pe front. Multi dintre ei nu s-au mai întors , fie ca au murit , fie ca au fost luati prizonieri . Instaurarea Guvernului Petru Groza a determinat si instalarea primarilor în comune , formarea birourilor notariale , instalarea unei administratii financiare proprii , organizarea învatamântului . Prin aplicarea reformei agrare din 1945 locuitorii comunei , destul de numerosi au fost împroprietariti pâna la completarea unui lot de 8 ha , teren agricol pentru fiecare familie , din hotarul Dumitritei , teren abandonat de sasii care s-au refugiat în Germania . Istoria noua a localitatilor comunei începe odata cu instalarea epocii ceausiste . Aceasta se caracterizeaza printr-o dezvoltare a localitatilor – constructii noi ( case noi , solide , spatioase , cladiri noi ale scolii si gradinitei , dispensar , camin cultural , magazine ) , schimbari social-economice si culturale.
Referinte, documentatie: Wikipedia, AcademiaEdu, etc